top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverStefanie Van Craen

Wij zijn er klaar voor...

Morgen is het zover, dan starten Stien en ik voor de 3de keer de groepstraining 'zelfcontrole'.

De meisjes en jongens die meedoen aan deze groep, hebben allemaal last van té snel heel boos worden - met alle gevolgen vandien. Om hen wat handige tools en vaardigheden aan te reiken, gaan we gedurende 12 sessies in een kleine groep intensief aan de slag.


De basis van onze training? Het zelfcontrole-programma van Teun Van Manen - een beetje gepimpt naar de huidige tijden en zoveel mogelijk afgestemd op de unieke kinderen in onze groep.

Veel van deze kinderen maken regelmatig interpretatiefouten bij een gebeurtenis. Ze denken meteen iets negatiefs:

- "die doet dat express!"

- "het is altijd tegen mij!"

- "ik mag nooit ..."

- ...


Meestal zijn er echter ook alternatieve interpretaties mogelijk, tenminste als je rustig kan nadenken en de signalen uit je omgeving goed observeert.


Die basisvaardigheden van goed kijken en goed luisteren, vormen ook binnen onze training het startpunt. Zo kan je gaan 'interpreteren' en een betekenis geven aan wat er gebeurt. Dat betekent ook dat we proberen te bedenken hoe een ander zich kan voelen of wat die misschien denkt.


Daarmee komen we bij een volgend struikelpuntje: gevoelens herkennen en benoemen. Belangrijk in je hele leven, sociale relaties etc. En dus ook in onze training: hoe voel je nu precies dat je boos wordt? En hoe boos ben je dan precies: een beetje gefrustreerd of kwaad of misschien zelfs woest!Als je kan herkennen dat je je zus of zo voelt, dan kan je ook sneller ingrijpen en handigere strategieën kiezen. Vertaald naar boosheid proberen we hen aan te leren wat ze kunnen doen om rustiger in plaats van bozer te worden. Hoewel er niks mis is met je boos voelen, is de manier waarop je dit tot uiting brengt wél erg belangrijk! Jezelf of anderen pijn doen, dingen stukmaken of andere vormen van geweld gebruiken - da's een dikke vette NO NO.Tot slot zetten we in de training ook probleemoplossende vaardigheden en assertiviteit mee in de spotlights. We reiken hen handvatten aan om op een goede manier voor zichzelf op te komen, handig aansluiting te zoeken bij andere kinderen, hoe ze tot een compromis kunnen komen bij onenigheden, etc.


Zo hopen we hen voldoende bagage mee te geven - al blijft het oefenen en bewust omgaan met situaties ook na die 12 sessies een aandachtspunt!17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Er is last minute een plekje vrijgekomen in onze groepstraining 'omgaan met boosheid' die start aanstaande zaterdag 8 oktober. Meer info? Lees snel de folder! Inschrijven? Graag een berichtje aan kind

Na wat werk achter de schermen, overleg en planning is ons eerste groepsaanbod een feit. Over enkele weken starten Stien en ik met een training rond zelfcontrole voor kinderen tussen 9 en 13 jaar. Mee

Post: Blog2_Post
bottom of page